| Home |

 TAMBURAŠKI ORKESTAR "LALE"

Tamburaški orkestar "Lale" iz Novog Kneževca, postoji već više od četvrt veka i nedavno je proslavio svoj jubilej. Sadašnju postavu orkestra čini sedam članova koji su takoreći, već druga odnosno treća generacija "Lala".

Svi tamburaši su amateri, poklonici i zaljubljenici u ovu vrstu muzike koja verno odslikava veseljački duh i mentalitet ljudi sa ovih prostora široke vojvođanske ravnice.

U eri sve rasprostranjenije primene elektronike čak i u ovoj oblasti umetničkog stvaralaštva, uz napuštanje izvornih sredstava i načina sviranja i pevanja, privršenost "Lala" negovanju tradicije i očuvanju kulturne baštine svojih očeva i dedova, daje im posebnu draž i predstavlja njihovu najveću vrednost.                  (kliknite na sliku)

Posebno treba naglasiti da "Lale" sviraju na instrumentima koje je izradio nadaleko čuveni, vrsni majstor svog zanata,G-din Bocan Lajoš iz Sente, čije tambure spadaju u red najkvalitetnijih, poznate su i izuzetno cenjene, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

U repertoaru "Lala" zastupljene su pre svih, vojvođanske narodne pesme i igre, kako srpske, tako i mađarske, romske te pesme i igre drugih nacionalnosti, zatim starogradske (varoške), novije popularne, čak i poneka zabavna, koje se sve lepo mogu izvoditi na tamburama.

U toku svog 27-godišnjeg postojanja, tamburaški orkestar "Lale" je imao brojne nastupe na festivalima širom bivše Jugoslavije. Najznačajniju nagradu, prvo mesto, orkestar je osvojio na smotri sindikalnih društava u Boru.
Takođe su zapaženi i nastupi na TV Novi Sad u emisiji "U NOVOME SADU", muzičkim emisijama na TV SANTOS i TV SUBOTICA.

Tamburaški orkestar je u bliskoj saradnji sa KUD-om "Milan Ajvaz" iz Srpskog Krstura. Deo orkestra potpomaže muzičku pratnju folklornog ansambla te ih prati na svim putovanjima a na redovnim godišnjim koncertima tamburaški orkestar "Lale"je počasni gost programa.

Sastav orkestra čine: Pavlov Žarko - Žare primica, Popov Božidar - Bole A bas prim, Dražič Dejan - Deki A bas prim, Simović Aleksandar - Aca E bas prim, Maletin Nenad - Nele čelo, Šargić Radovan - Deda kontra, Solarov Radovan - Raša kontrabas

TELEFONI ZA KONTAKT:
1. Šargić Radovan 063/ 882 61 72
2. Dražić Dejan 063/ 274 56 08
3. Pavlov Žarko 063/ 399 23 97
 

Iz njihovg repertoara:

Dva brata iz Ravnog Banata
Bećearac

Tri metera somota
 

  © www.krstur.com