Kud Milan Ajvaz | Naslovna

 X. FESTIVAL FOLKLORA

 

ODRZAN JUBILARNI X FESTIVAL FOLKLORA | Galerija

   U Srpskom Krsturu je 25.juna u organizaciji KUD-a "Milan Ajvaz" odrzan jubilarni X. festival folklora na kome je  bilo oko 400 ucesnika (gostiju) i to 13 folklornih drustva iz zemlje i inostranstva, deca zabavista "Maslacak" Srpski Krstur koja su otvorila Festival scenskim prikazom "Trubaci" kao i plesna grupa mazuretkinja iz Kanjize koja je predvodila defile ucesnika. Na ovom Festivalu su ucetvovala folklorna drustva:

          DOMACINI - KUD "MILAN AJVAZ" SRPSKI KRSTUR

          KUD "ALEKSANDROVO" SUBOTICA

          KUD "STARI GRAD" LUKAVEC- IZ REPUBLIKE HRVATSKE

          KUD "VUK KARADZIC" TEMERIN

          SAKUD "SVETI SAVA" KANJIZA

          KUD "TIHOMIR OSTOJIC" OSTOJICEVO

          KUD "BANAT" NOVI KNEZEVAC

          ROMSKA FOLKLORNA GRUPA MARTONOS

          FOLKLORNI ANSAMBL "FABRIKE REZNIH ALATA" CACAK

          KUD "BACKO DOBRO POLJE" IZ BACKOG DOBROG POLJA

          KUD "IZVOR" NAKOVO

          KUD  "SVETI SAVA" COKA i

          FOLKLORNA GRUPA UDRUZENJA ROMA  "PARODROM" HORGOSFolklorne grupe su stizale u Srpski Krstur u vremenu od 16 do 18 casova, gde su ih prihvatali zaduzeni domacini i smestali u prostorije za presvlacenje.
Svecani defile ucesnika krenuo je u 18,40 casova iz dvorista Osnovne skole i odusevljavao mnogobrojne prisutne gradane i goste tokom puta od skole do zgrade Doma kulture. X.Festival folklora otvorio je predsednik opstine Novi Knezevac Dragan babic koji je bio i pokrovitelj ovog festivala i u znak jubileja proglasio da ovaj festival od ove godine nosi status MEDUNARODNI te zamolio organizatore da se od naredne godine sto vise ukljuce drustva odnosno folklorni ansambli iz inostrantva. Sve prisutne u prepunoj sali Doma kulture, ucesnike i goste pozdravio je i predsednik Mesne zajednice Srpski Krstur Aleksandar Miladinov.
Smenjivale su se tacke, svi su uzivali u botastvu igre, pesme, sarenilu nosnji i pokreta. Narocito lepo je nasa publika primila i gromoglasnim aplauzom podrzala folklornu grupu iz Hrvatske.Posle zvanicnog dela programa Festivala koji je trajao nesto vise od 2 sata, druzenje se nastavilo u prostorijama Osnovne skole (fiskulturnoj sali i dvoristu skole).
Pre vecere svi rukovodioci folklornih grupa su od domacina (KUD-a "Milan Ajvaz") dobili zahvalnice za ucesce na festivalu i prigodne suvenire a urucila ih je predsednica KUD-a domacina Zeljka Jancic.
Druzenje i zabava mladih trajalo je do duboko u noc. Druzenje, mladost, nezaboravni susreti, kontakti i nakon festivala..... su moto naseg festivala.
Festival je uz dobru organizaciju pokazao  da i ovako male sredine mogu da uprilce dan kada je "celo selo na nogama", kada je svima lepo, pune ulice ljudi  i kada se taj dan dugo pamti...
Hvala finansijerima ovogodisnjeg Festivala, Fondu kulture i budzetu opstine Novi Knezevac, Mesnoj zajednici Srpski Krstur a ovaj Festival je sufinansiralo i Ministarstvo kulture Republike Srbije.
Hvala i medisjkim sponzorima Festivala "Max" radiju Coka i JP "Cink" Novi Knezevac sa kablovskom televizijom i "Novoknezevackim novinama"
Vidimo se ponovo poslednjeg vikenda - odnosno nedelje u junu mesecu 2011godine na nasem  XI . MEDUNARODNOM FESTIVALU FOLKLORA

Luka Popov | Jun 2011

 

  2011 www.krstur.com